Varkensvlees

Porc au Grain Varkensvlees

Het grootste deel van ons varkenvlees is van het Porc au Grain varken. Dit varken ras is gefokt uit de volgende rassen: 50% Large Withe, 25% Pietrian en 25% Duroc. Genetisch is deze lijn vastgesteld. Op deze wijze wordt een sterk en gezond ras gegarandeerd, dat voldoet aan de hoge kwaliteitseisen voor het vlees. De verantwoorde voeding bestaat tenminste uit 65% graan & 10% kastanjes.

Porc au Grain graanvarken

Label Rouge graanvarkenvlees, ook wel bekend als het Porc au Grain. Het varken groeit op onder excellente omstandigheden en is gegarandeerd vrij van groeihormonen. Tevens geldt er een verbod op preventieve antibiotica. De strenge regels waaraan het Porc au Grain onderheven is, zijn gewaarborgd in een uniek Cahier des Charges. Naleving van de regels wordt door een extern controlerende organisatie uitgevoerd. Tevens wordt het vlees gegarandeerd door het Label Rouge certificaat. Label Rouge is een keurmerk dat uitgegeven en gecontroleerd wordt door de Franse overheid. Het Porc au Grain vlees is een exclusief streekproduct, en draagt daarom het IGP-merk. IGP staat voor Indication Géographique Protégée. Wellicht herkenbaar voor u van bijvoorbeeld Champagne. Ook deze exclusieve naam mag uitsluitend toegekend worden aan producten die hun oorsprong en de bewerking in de Champagne streek gehad hebben. Kortom, het vlees heeft alle garanties die er voor zorgen dat u onbezorgd kunt genieten van een excellent, gezond stukje varkensvlees.

De exceptionele smaak van het Porc au Grain varkensvlees
Porc au Grain is lekker varkensvlees met een mooie structuur en rijk van smaak, minder vet en heerlijk mals. Dat is wat u krijgt met Porc au Grain, het super graanvarken. Een graanvarken is op een natuurlijke wijze volwassen geworden. In alle rust en sereniteit. Een graanvarken wordt dan ook pas op z'n vroegst geslacht als het zes maanden oud is. Het heeft dan al een gewicht van zo'n 115 kg.

Wetenswaardigheden

Herkoms Porc au Grain varken

In het Zuid-Westen van Frankrijk in de Aquitaine leven de Porc au Grains. Deze regio staat bekend om zijn zachte klimaat en wisselende landschappen. Hellingen, heuvels, bergen, hoogvlaktes van kalkgesteente, zandvlaktes, wijngaardhellingen, meren en de zee wisselen elkaar af. Vermaard om zijn gerenommeerde wijnen, de Grand Cru’s en gastronomische specialiteiten met o.a. truffels en patés. Bij een bezoek aan de Aquitaine lijkt het alsof de tijd stil gestaan heeft en de natuur ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. Traditie en ambacht zijn de sleutelwoorden als het op voeding uit deze streek aankomt.

De graanvarkens groeien op bij traditionele boeren. Deze boeren dienen zich te houden aan de reglementen van het Cahier des Charges en het Label Rouge keurmerk. De boeren laten de varkens lekker varken zijn. Ze kunnen in de wijde omgeving op hun gemak 'rommelen'. De biggetjes blijven bij de moeder als ze geboren zijn en zuigen ook uitsluitend bij hun eigen moeder.  De dieren groeien in alle rust op, en dat komt terug in de structuur en de smaak van het vlees.

Garanties

Om zeker te weten dat u vlees heeft dat van een graanvarken afkomstig is, moet u letten op het 'Label Rouge'. Dit rode label, samen met het keurmerk van de 'GIE Porcin d'Aquitaine', geven u de garantie dat het een graanvarken betreft. Elk varken wat in aanmerking komt voor dit exclusieve label, krijgt bij de geboorte een eigen identiteitsbewijs met een bijbehorend nummer van de strenge keuringsinstantie. De controles op het naleven van de reglementen vinden met grote regelmaat, maar onaangekondigd plaats. Overtreding van de regels leidt onmiddellijk tot (levenslange) uitsluiting van de fokker door deze keuringsdienst. Een straffe maatregel, maar noodzakelijk als de kwaliteit streng bewaakt dient te worden.

Label Rouge is een kwaliteitskeurmerk dat sinds 1968 wordt afgegeven door het Franse ministerie van Landbouw. Het is dus een overheidsorganisatie, en geen commerciële instelling. Het syndicaat is ontstaan als reactie op de intensieve pluimveehouderij. Een selectieve groep pluimveehouders maakten zich destijds sterk voor het behoud van de authentieke smaak en dierenwelzijn. Vandaag de dag is Label Rouge in Frankrijk uitgegroeid tot een betrouwbaar label dat zowel vlees, vleeswaren, pluimvee, dranken, zuivel, granen, groenten en peulvruchten onder zijn hoede heeft.

Label Rouge hanteert een streng reglement, waarbij de houders of producenten gedurende de gehele cyclus streng gecontroleerd worden door onafhankelijke externe organisaties. Strenge controlepunten zijn onder andere de bewegingsvrijheid, de natuurlijke voeding en het verbod op groeihormonen en preventieve antibiotica. Het Label Rouge keurmerk is vergelijkbaar met een biologisch keurmerk, echter is het Label Rouge keurmerk ook nog eens streekgebonden. Nog meer garantie dus!

Naast het Label Rouge keurmerk heeft Porc au Grain vlees tevens, het Europees gevestigde, IGP-keurmerk. (Indication Géographique Protégée) Dit keurmerk garandeert dat de herkomst en slachting plaatsgevonden heeft in een specifiek genoemde geografische streek. Champagne valt bijvoorbeeld ook onder dit keurmerk. Een product met dit exceptionele keurmerk herkent u aan deze afbeelding:

Voor meer informatie: http://www.graanvarken.nl/

Varkensvlees assortiment