Varkensvlees Iberico

Iberico Varkensvlees

Olijfolie met poten

Het vlees bevat onverzadigde vetzuren (intramusculair vet) dat smelt in de mond. Een ware delicatesse en smaakbeleving, eten van dit varkensvlees is echt een openbaring.

Doordat het vlees rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetten, net als bij olijfolie, heeft dit een positief effect op de vetten die in ons bloed aanwezig zijn en zorgt ervoor dat zowel het totale cholesterolgehalte in het bloed alsook het LDL cholesterolgehalte, of de slechte cholesterol, daalt. Hierdoor loopt men bij het eten van vers vlees van het Iberische varken niet de risico’s die bestaan bij het eten van vlees dat meer verzadigde vetten bevat.

Het vlees is erg gezond en staat bekend als “olijfolie met poten”, daar de samenstelling van het vet grotendeels gelijk is aan dat van olijfolie. De smaak is een persoonlijke ervaring. Van tevoren kan gezegd worden dat het vlees qua smaak met niets valt te vergelijken.

Smaak
Ibérico, zoals we het noemen, heeft qua smaakbeleving niets te maken met het varkensvlees dat wij in Nederland traditioneel kennen. De Ibérico-varkens hebben hun leven lang in de bossen gescharreld en hebben alleen natuurlijk voedsel tot zich genomen. Dit zorgt ervoor dat het vlees goed dooraderd is met het extreem smakelijke (intramusculaire) vet, dat gezond is vanwege de hoge concentratie Omega 3 en Omega 6 en past in een cholesterolverlagend dieet.

Bereiding tip:
Het vlees komt het beste tot zijn recht als het "a point" wordt bereid en zal ongetwijfeld een enorme verrijking en verrassing zijn, voor welke culinaire liefhebber dan ook.
Voor het mooiste eindresultaat moet het vlees niet door en door gaar gebraden worden. Bijna gaar (a point) is veel lekkerder.

Iberico varken van Spaanse origine

De unieke en luxe Iberico producten zijn afkomstig van een raszuiver varken uit Spanje, dat dankzij zijn zwarte (negra) hoefje (pata) ook wel bekend staat als Pata Negra. Het Iberische zwartpoot varken is vooral beroemd vanwege de vleeswaren, zoals de wereldwijd befaamde Iberico ham, maar ook het verse vlees van dit dier wordt wereldwijd geprezen als het lekkerste varkensvlees.

De Ibericovarkens komen vooral voor in de regio’s Extremadura, Andalusië en Castilië. De belangrijkste habitat van het Iberisch varken zijn de uitgestrekte bossen van Extremadura ‘Las Dehesas de Extremadura’, deze beschikt over één van de mooiste ecosystemen,waar bossen, weiden en vee een natuurlijk evenwicht vormen. Méér dan 943.000 ha met eiken beboste heuvels.

Wetenswaardigheden

De "cerdo Ibérico" komt alleen voor in Spanje. Het varken stamt af van het mediterrane wilde zwijn. Het varken is donker van kleur en heeft een fijne bouw. Het wordt gefokt in "La Dehesa", een gebied langs de Portugese grens. Hier groeien onder andere de befaamde kurk- en steeneiken die zorgen voor de "bellotta's" (eikels). Met  name door het eten van deze eikels krijgt het vlees van het Ibérico varken haar specifieke smaak. Een gezond dier eet, naast de in het gebied voorkomende knollen, tussen de 6 en 10 kilo van deze eikels per dag. Wanneer de eikels volop aanwezig zijn kan de Ibérico per dag wel een kilo in gewicht aankomen en snel een eindgewicht van tussen de 160 en 180 kilo bereiken. Verder is het vlees rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren dat vooral intramusculair (tussen de spiervezels) aanwezig is en ervoor zorgt dat het vlees als het ware smelt in de mond.

Het vlees is erg gezond en staat bekend als “olijfolie met poten”, daar de samenstelling van het vet grotendeels gelijk is aan dat van olijfolie. De smaak is een persoonlijke ervaring. Van tevoren kan gezegd worden dat het vlees qua smaak met niets valt te vergelijken.

Het vlees komt het beste tot zijn recht als het "a point" wordt bereid en zal ongetwijfeld een enorme verrijking en verrassing zijn, voor welke culinaire liefhebber dan ook.

De producten die worden gemaakt uit het vlees van het Iberische varken passen in een wat men noemt “mediterrane eetcultuur”. Dit staat deels voor gezonde voeding en deels voor een manier van leven, waarin natuurlijke producten met een eigen smaak een essentiële rol spelen.