Rundvlees

Rundvlees

Rundvlees

Op verschillende weides in Nederland, graast in alle rust een stoer rund. De Belgische Blauwe ook wel Belgische Witblauwe genoemd is een echte vleeskoe. Van oorsprong was het een melkvee ras maar door de selectiemethoden is het een vleesras geworden. Het dankt haar naam aan de witte vacht met blauwe of zwarte vlekjes. Ze vallen op door hun zware, gespierde bouw en hun edele kop. Ze hebben een zachtaardig karakter en zijn ook uitermate goed geschikt als hobbydieren.

Rundvlees achtergrond

Al ons rund- en kalfsvlees is afkomstig van de rassen verbeterd roodbont en Belgisch blauw. Het vriendelijke karakter zorgt weer voor een smaakvol en mals stukje vlees. De kalveren van dit Belgische witblauwe ras worden nog in de wei bij de moeder gezoogd. Ruimte, gezond voer, goede verzorging en een natuurlijk kuddeverband zijn de ingrediënten die u proeft in het smaakvolle vlees van het Belgische wit- blauwe rund. Het vlees wordt daardoor lekker fijn van structuur.

Op stallen en in de weide worden ze verder bijgevoerd en krijgt het daardoor langer de kans om z’n smaak en malsheid van dit pure vlees te verbeteren. Zodat er een goede marmering en structuur in komt die de smaak ten goede komt.

  • Deze dieren krijgen gecertificeerde voeding, deze bevat uitsluitend biologische bestanddelen.
  • De dieren groeien op natuurlijke wijze op. Er worden geen groeiversnellers gebruikt.
  • De dieren lopen zo veel mogelijk buiten. Dit is van begin april tot half oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • In de winter leven de dieren in een potstal, dit is een grote open buitenstal. De dieren lopen los en hebben stro in de stal.

De runderen en kalveren worden door ons zelf uitgesneden en verwerkt in onze winkel en worstmakerij.

Tip:
Een biefstukje of entrecote kort bakken, met wat verse sla en gebakken aardappeltjes, heerlijk!

Ook voor een bereidingsadvies of een menu suggestie bent u bij ons aan het juiste adres!

Dieren welzijn

Runderen behoren met respect behandeld te worden. Bij alles wat we doen in onze keten staat het welzijn van de dieren voorop. Dit geldt voor alle betrokken schakels: de vleesveefokker, het mestbedrijf, de veetransporteur en het slachthuis in Oldenzaal. Vakmanschap, kennis en compassie met de koe zorgen ervoor dat we met respect omgaan met dit geweldige dier.

In de zomer koeien in de wei

In Nederland en in onze buurlanden lopen de zoogkoeien en hun jongvee ‘s zomers in de wei. De prachtige beelden van kuddes zoogkoeien met kalfjes vinden we allemaal geweldig. Men kan objectief vaststellen dat van alle diersoorten deze vorm van veehouderij het meest diervriendelijk is.
Zoogkoeien hebben een taak in het begrazen van natuurland van Natuurmonumenten, Staatsbos Beheer en de provinciale landschappen. Ze kleuren het landschap en zijn door hun extensieve veehouderij belangrijk voor biodiversiteit.

Ruime diervriendelijke stallen

In de winter en tijdens de mestperiode staan de runderen op stal. Onze vleesvee boerderijen in Twente beschikken allemaal over diervriendelijke stallen. Deze stallen zijn ruim (norm Biologische landbouw) en hebben een ligbed van stro. De meeste dieren zitten bij elkaar in groepen van zes tot tien dieren maar er zijn ook dieren die beter apart gehuisvest kunnen worden omdat ze kwetsbaar, agressief of ziek zijn.
De kenmerken om groepen runderen samen te stellen zijn rangorde, karakter en sekse. Een goede samenstelling zodat ze in harmonie kunnen groeien. Ook hier zorgt vakmanschap en goede verzorging voor het meest diervriendelijke resultaat. Een rund dat zich goed voelt, groeit ook goed.

In het vernieuwde slachthuis van onze vaste leverancier wordt hygiënisch en met respect voor het dier geslacht.
Met de opening van een eigen slachtlijn in Oldenzaal heeft onze leverancier als "Vleesvee Integratie Twente" de hele keten van de productie van rundvlees in eigen hand. Het zelf slachten heeft de volgende voordelen:

  • Dierstress vermijden: vervoer in groepen zoals ze gemest zijn, geen wachttijd op slachthuis, perfect ontworpen schietkooi, geruisloze hydraulische schuiven.
  • Optimale hygiëne: helemaal nieuw, alle machines en bordessen in RVS, karkassen hangen ruim uit elkaar in de koelcel.
  • Gesloten koelketen: geen transport van slachthuis naar uitsnijderij; optimale mix van koeling, ventilatie en luchtvochtigheid, voor een perfecte vleeskwaliteit

Bovenstaande komt de hygiëne, kwaliteit en houdbaarheid van het rundvlees ten goede.
Het dierenwelzijn wordt optimaal gegarandeerd.

Rundvlees assortiment