Bak- en braadadvies
Het bereiden van vlees is een vak apart. Dat weten we bij Slagerij Erik Vis als geen ander. Gelukkig beheersen we dat vak in de puntjes en vertellen we u graag wat het geheim is van een mals en sappig stukje vlees. Dat doen we door u van persoonlijk bak- en braadadvies te voorzien. Uw culinaire kwaliteiten worden hierdoor sterk verbeterd, zowel in de keuken als tijdens het barbecueën. Ideaal om indruk te maken wanneer u eters over de vloer heeft.
Hoe kun je vlees het beste bakken?
De beste manier om vlees te bakken, is in een open pan op hoog vuur. Voordat u het vlees toevoegt aan de pan, is het belangrijk dat u deze goed warm laat worden. Hieronder vindt u een stappenplan over hoe u het lekkerste stukje vlees bakt.
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Kies een pan die niet te groot en niet te klein is, maar past bij de afmeting van het vlees.
- Doe wat boter in de pan en laat het lichtbruin worden.
- Voeg het vlees toe en schroei beide zijden dicht, zet daarna het vuur wat lager.
- Zorg dat het vlees niet vastkoekt aan de pan. Dit bereikt u door het regelmatig te laten bewegen en om te keren. Doe dit met een spatel of een tang, niet met een vork.
- Is het vlees gaar? Haal het uit de pan en voeg wat zout toe. Laat het vlees vervolgens even rusten en blus eventueel de bakboter af met water, wijn of bouillon, zodat er een
heerlijke jus ontstaat.
Hoe kun je vlees het beste braden?
Het braden van vlees kent twee stappen: u start met braden door de olie of boter in de pan te verhitten. Dit kan in een pan, maar ook in een oven. Is het vlees aangebraden, dan kunt u vocht of bouillon toevoegen om de temperatuur iets te verlagen om verbranden te voorkomen. Het stappenplan voor vlees braden vindt u hieronder:
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen.
- Kies een pan die niet te groot en niet te klein is, maar past bij de afmeting van het vlees.
- Doe wat boter in de pan en laat het lichtbruin worden.
- Voeg het vlees toe en schroei beide zijden dicht, zet daarna het vuur wat lager.
- Draai het vlees regelmatig om en giet er af en toe wat braadboter op.
- Doe het deksel schuin op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Is het vlees gaar? Haal het dan uit de pan en laat het een paar minuten rusten (zo’n 10 minuten is voldoende). Blus onderwijl eventueel de bakboter af met water, wijn of
bouillon. Dit levert een lekkere jus op.
Vlees bereiden in de oven
Vlees bereiden in de oven is eenvoudig en zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig wordt verwarmd. Hiermee voorkomt u dat vlees droog wordt of aanbakt, zoals soms in de pan het geval is. Dit geldt voor het bakken van vlees, maar ook voor gratineren, roosteren en grillen. Vlees bereiden in de oven doet u volgens onderstaand stappenplan.
- Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Doe wat braadboter op het vlees zodat het niet uitdroogt. Je kunt er eventueel ook voor kiezen wat vetspek op het vlees te leggen.
- Gebruik een kernthermometer om zeker te weten dat de temperatuur van het vlees perfect is. U kunt dit het beste berekenen door de thermometer in het dikste deel van
het vlees te prikken, liefst in het midden.
Slow cooking
Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor snelle kooktechnieken of kant-en-klaarmaaltijden. Maar om een écht lekker stukje vlees te maken, is slow cooking de
beste manier. Betekent dit dat u urenlang in de keuken moet staan? Helemaal niet zelfs. Sterker nog: als u het goed aanpakt, bent u amper meer tijd kwijt dan aan roerbakken.
Een goed voorbeeld van slow cooking is het bereiden van stoofvlees. U moet dit vlees vaak zo’n vijftien minuten bakken in een pan en vervolgens heet water toevoegen, zodat het urenlang zelfstandig kan garen in uw stoofpot. Dit doet u op laag vuur, met het deksel op de pan. Zorg hierbij wel dat het vlees volledig onder de jus staat. De kunst is om een temperatuur van tussen de 80 en 99 graden toe te passen. Deze lagere temperaturen zorgen voor een betere smaakontwikkeling.
Vlees braden in een braadzak
Wilt u grote stukken vlees braden? Kies dan voor een kunststof braadzak die bestemd is tegen 220 graden oventemperatuur. Zorg dat u de braadzak goed afsluit en enkele gaatjes in de bovenkant prikt. Vervolgens kunt u het vlees in de oven op het rooster of in de braadslede leggen. Is het vlees gaar, laat het dan even rusten en vergeet niet om de jus uit de braadzak op te vangen in een bakje. Dit is heerlijk om over het vlees te sprenkelen voordat u het serveert.
Tip:
voeg bij het garingsproces kruidnagel, een laurierblaadje en een tomaatje toe. Dit zorgt voor een goede smaak.
Wilt u de jus iets binden? Dan is het mogelijk om een plak ontbijtkoek toe te voegen.